Expositie Vrouwen in Verzet

In aanwezigheid van Freddie Dekker – Oversteegen is op vrijdag 21 april in Museum Haarlem de expositie “Vrouwen in Verzet” geopend. De expositie vertelt het verhaal over de drie verzetsheldinnen Hannie Schaft en de zusjes Truus en Freddie Oversteegen.

 

Vrouwen in verzet

Hannie Schaft is 19 jaar als de oorlog uitbreekt, de zusjes Oversteegen zijn nog jonger. Ze begint net aan haar rechtenstudie in Amsterdam en droomt van een baan bij de Volkenbond. Totdat ze zich door omstandigheden in 1943 aansluit bij het verzet en samen met haar kameraden Truus en Freddie Oversteegen een steeds hardere strijd voert tegen de bezetter; van de verspreiding van illegale kranten tot gewapend verzet met groot gevaar voor eigen leven. Voor welk keuzes kwamen de jonge meiden te staan, en wat hadden ze over voor hun idealen en voor de vrede?

 

Bijzonder de moeite waard

De aanleiding van de expositie is het boek “Hannie” van historicus Peter Hammann, dat een nieuw licht werpt op het leven van Hannie en haar medestrijders.

Door Hannie Schaft gebruikte bril te zien op tentoonstelling vrouwen in verzet 2017

Op de expositie zijn onder andere het pistool van Hannie te zien, een vermommingsbril, sieraden van Hannie en het holster van het pistool van Truus.

Ook is een bijzonder aantekeningenboekje van Hannie Schaft te bezichtigen. Het boekje is speciaal voor de tentoonstelling in bruikleen gegeven aan het museum.

 

Aantekeningenboekje van Hannie Schaft in bruikleen gegeven aan de tentoonstelling vrouwen in verzet 2017

Tekeningen van Eric Coolen maken de tentoonstelling extra toegankelijk voor de jeugd.

 

Bezoek de expositie

De expositie duurt tot januari 2018. Tot die tijd worden er tevens diverse activiteiten georganiseerd rond het thema oorlog en vrede, zoals lezingen, wandelingen, rondleidingen en workshops voor volwassenen en kinderen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het museum: www.museumhaarlem.nl

Museum Haarlem is dagelijks geopend. Adres: Groot Heiligland 47. Telefoon: 023 – 5422427.

Nationale Hannie Schaft Stichting

Deze website kwam tot stand met steun van het Prins Bernhard Cultuur Fonds

© 2024, Nationale Hannie Schaft Stichting. Alle rechten voorbehouden.
Sitemap   |   Disclaimer   |   Cookies   |   website: Sbd design