Boek over het leven van Hannie Schaft, Peter Hammann

Vrijdag 21 april heeft burgemeester Jos Wienen van Haarlem het eerste exemplaar van het nieuwe boek “Hannie” overhandigd aan Freddie Dekker – Oversteegen, een van de verzetsvriendinnen van Hannie.

boekuitreiking Hannie van Peter Hamman. De burgemeester van Haarlem reikt het eerste exemplaar uit aan Freddie Oversteegen- Dekker

Het boek is geschreven door historicus Peter Hammann. In zijn boek “Hannie” legt hij de gebeurtenissen van de oorlog meer langs een eigentijdse morele meetlat.

Hannie Schaft, zo beschrijft Hamman, raakt los van de oude vertrouwde banden en instituties van voor de oorlog en zoekt naar nieuwe wegen en waarden en een nieuw toekomst perspectief. Ze hervormt zichzelf, moet telkens nieuwe keuzes maken en trekt ten strijde, steeds vaker gewapend. Maar als het verzet en de represailles steeds harder worden en er dierbaren om het leven komen verandert, aldus Hamman, haar zicht op een toekomst in vrijheid die ze alleen nog maar in nevelen gehuld ziet. Ze verliest zich in een droom over haar begrafenis in een kist met de driekleur erop en de Koningin erbij. Dan slaat het noodlot toe en wordt Hannie gevangen genomen en op laffe wijze in de duinen van Bloemendaal vermoord.

Peter Hammann schrijver van het boek "Hannie"

Het zicht op het leven van verzetsstrijdster Hannie Schaft raakt na de oorlog versluierd door discussies over haar politieke achtergrond, door de gevolgen van de Koude Oorlog en het complot denken naar aanleiding van ernstige kwesties als de Velser Affaire en de Zaak Menten.

Niet alleen de feiten of de interpretatie van die feiten, maar de kracht van het persoonlijke verhaal van het leven, het verzet, het overlijden en het herdenken van Hannie Schaft en het beeld dat daaruit naar voren komt als dat van een zeer sterke, krachtige vrouw en intelligente persoonlijkheid heeft op zichzelf al voldoende betekenis en komt tot zijn volle recht in het nieuwe boek.

De Nationale Hannie Schaft Stichting heeft – in de persoon van Frits de Vries – meegewerkt aan de totstandkoming van dit prachtige boek.

Aanschafinformatie

Het boek is te koop in de boekhandel of via de site van de uitgever: www.indeblijedruk.nl.

Het bevat vele tientallen afbeeldingen in zwart-wit en kleur, tekeningen van Eric J. Coolen en gedichten van Bies van Ede.

Meer lezen over het leven van Hannie

Wie nog meer wil lezen over het leven van Hannie kan dat doen op de pagina: “Het levensverhaal van Hannie Schaft“. Gratis verkrijgbaar in PDF is “Hannie Schaft” van Sophie Polderman. De nieuwe druk van het boek van Ton Kors ” Hannie Schaft Het levensverhaal van een vrouw in verzet tegen de nazi’s.” is ook zeer de moeite waard.

 

 

 

Nationale Hannie Schaft Stichting

Deze website kwam tot stand met steun van het Prins Bernhard Cultuur Fonds

© 2024, Nationale Hannie Schaft Stichting. Alle rechten voorbehouden.
Sitemap   |   Disclaimer   |   Cookies   |   website: Sbd design