Zusjes Oversteegen krijgen hoge onderscheiding

‘U bent allebei heldinnen. Een beter woord is er niet. En dat was u al op jonge leeftijd. Als meisjes nog.’
Zo typeerde premier Mark Rutte de zusjes Truus Menger-Oversteegen en Freddie Dekker-Oversteegen.

Truus en Freddie OVersteegen ontvangen het mobilisatie-oorlogskruis uit handen van premier Rutte

Zussen Oversteegen krijgen het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt door Minister President Rutte

Tijdens een bijzondere bijeenkomst in de deftige Statenzaal op het Binnenhof in Den Haag kregen beide dames op dinsdagmiddag 14 april 2014 uit handen van de Minister President het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt.

Als ultieme blijk van waardering voor hun verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
“Het is boven elke twijfel verheven dat ook u beiden blijk hebt gegeven van bijzondere moed”, sprak de premier de zusters Truus (toen 90, inmiddels helaas overleden) en Freddie (toen 88) toe. “Dankzij u, en dankzij mensen als u, leven wij sinds 1945 in vrijheid; de grootste verworvenheid van onze rechtsstaat.”

Truus en Freddie waren zichtbaar blij verrast dat het premier Rutte was die hen, in bijzijn van de naaste familie, de onderscheidingen kwam opspelden. “Ongelofelijk mooi!” reageerde Freddie. “Een geweldige eer om deze onderscheiding uit handen van de minister-president te krijgen.” Truus sloot zich daarbij aan: “Ik ben buitengewoon vereerd. Dit zie ik als een erkenning voor de rol van de vrouwen in het verzet.”

Buitengewone moed

“Vanuit ons perspectief is het nauwelijks te bevatten”, vervolgt Rutte, “waar twee Haarlemse tieners aan het begin van de oorlog de moed vandaan haalden om zich aan te sluiten bij het verzet.” Ook burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem is naar Den Haag gekomen voor deze bijzondere dag. Ook dat werd door de dames enorm gewaardeerd (“we krijgen ook altijd zoenen van hem”). Hij heeft de dames goed leren kennen bij de jaarlijkse Hannie Schaft herdenkingen op de laatste zondag van november. Ook Schneiders prees hun bijzondere daden. “Ik zeg het niet vaak, maar ik weet zeker dat heel Haarlem trots op jullie is.”

Zestien en veertien jaar oud waren de dames toen ze zich aansloten bij het verzet. Met hun moeder verspreidden ze in Haarlem pamfletten en affiches.
Later raakten ze betrokken bij het gewapend verzet tegen de Duitse bezetter. De zusjes Oversteegen verrichtten belangrijk koerierswerk voor de Raad van Verzet. Ze transporteerden illegaal drukwerk en wapens en begeleidden joodse kinderen naar onderduikadressen. Later waren de verzetszusjes actief betrokken bij sabotageacties en aanslagen. Daarin werkten Truus en Freddie  nauw samen met Hannie Schaft.

Het mobilisatie-Oorlogskruis

Het Mobilisatie-Oorlogskruis is bedoeld voor mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog (militaire) werkzaamheden verrichtten in het belang van het Koninkrijk. De onderscheiding, ontworpen door Frans Smits, heeft een bronzen kruis met vier armen die zijn gevormd in de punten van een zwaard. Gekruist over de armen staan twee dolken afgebeeld. In het midden van het kruis zit een Nederlandse helm die getooid is met een lauwertak. Aan de achterkant van het kruis staat de tekst: “Den Vaderlant Ghetrouwe”.

In nauwe samenwerking met de gemeente Haarlem heeft het bestuur van de Stichting een jaar geleden het initiatief genomen de dames te eren middels de uitreiking van deze zeldzaam hoge onderscheiding. De medaille wordt tegenwoordig bijna niet meer toegekend. Premier Rutte noemde de uitreiking van de onderscheiding “niet minder dan een daad van historische rechtvaardigheid” en “symbool voor de dankbaarheid van de natie”.

“Dit maakt mijn baan tot iets heel bijzonders”

Jeroen Pliester, voorzitter van de Stichting, dankt Rutte voor zijn inzet. Hij zegt namens de zussen Oversteegen dat zij dankbaar zijn, niet alleen voor zichzelf maar juist ook als voorbeeld voor de jeugd. Na afloop zegt premier Rutte op Radio 1 zich enorm verheugd te hebben op deze dag. Hij zei verder ongelofelijk trots te zijn dat hij deze onderscheiding mocht uitreiken. “Dit maakt mijn baan tot iets heel bijzonders.”

Na afloop van de bijzondere dag, als het Acht uur journaal al beelden heeft uitgezonden, laat de familie weten dat de dames erg moe zij, maar dat ze het een fantastisch eerbetoon vonden dat hen diep heeft geraakt.

Nationale Hannie Schaft Stichting

Deze website kwam tot stand met steun van het Prins Bernhard Cultuur Fonds

© 2024, Nationale Hannie Schaft Stichting. Alle rechten voorbehouden.
Sitemap   |   Disclaimer   |   Cookies   |   website: Sbd design