Studenten Filmacademie raakten geïnspireerd door Hannie

Eredaad is een korte fictiefilm geïnspireerd op een belangrijk moment in het leven van Hannie Schaft, namelijk vlak voordat zij haar eerste gewapende aanslag zal plegen.

Ayla van Kessel, die voor de stichting mooie statements opneemt van mensen die geïnspireerd zijn door het gedachtengoed van verzetsvrouw Hannie Schaft, bracht dit voorjaar haar korte film Eredaad uit. Ze heeft deze film gemaakt tijdens haar studie aan de Filmacademie, samen met producent Thomas Spiekhout en cinematograaf Jan Koks. De rol van Hannie Schaft wordt gespeeld door actrice Kris Hutten en Jan Bonekamp wordt vertolkt door acteur Jurriën Remkes. Het is een eerbetoon aan de vrouw die Ayla bewondert om haar strijdvaardigheid.

Haarlem, 1943. De 23-jarige Hannie Schaft wil haar eerste aanslag plegen als lid van het gewapend verzet. Mede-verzetsstrijder Jan Bonekamp probeert haar op andere gedachten te brengen. Hij weet wat het is om te doden en hoe het een mens kan veranderen. Geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Hannie Schaft.

In een interview voor NH Nieuws vertelde ze; “Wat ik zo bijzonder vind aan Hannie, is dat ze zo’n levendige jonge meid was. Ze was grappig, vrolijk en tegelijkertijd in staat om op zo’n jonge leeftijd al heel belangrijke beslissingen te nemen.” Het hele interview voor NH Nieuws is hier terug te lezen.

Bekijk hier haar film Eredaad

Nationale Hannie Schaft Stichting

Deze website kwam tot stand met steun van Het Cultuur Fonds

© 2024, Nationale Hannie Schaft Stichting. Alle rechten voorbehouden.
Sitemap   |   Disclaimer   |   Cookies   |   website: Sbd design