Hannie Schaftboom geplant in Haarlem

In aanwezigheid van veel schoolkinderen is op vrijdag 21 april in het Kenaupark in Haarlem de eerste Hannie Schaftboom geplant. Ook burgemeester Jos Wienen van Haarlem was bij deze bijzondere gebeurtenis aanwezig. De boom – een moerascipres – is aangeboden door Spaarnelanden. Waarvoor nogmaals veel dank.

Hannie Schaftboom 21 april 2017 geplant door leerlingen van de Hannie Schaftschool te Haarlem

Na toespraken van de Nationale Hannie Schaft Stichting en van de burgermeester van Haarlem werd de boom uiteindelijk geplant door drie jongens van de Hannie Schaftschool in Haarlem. De overige kinderen waren van basisschool De Kring – ook uit Haarlem.

Hannie leeft bij de jeugd

Het was leuk om te zien hoeveel de kinderen konden vertellen over het leven van Hannie Schaft en haar idealen. Volgens de aanwezige leerkrachten hadden ze hen niks van tevoren ingefluisterd en leeft Hannie heel erg bij de Haarlemse jeugd. Met het planten van de boom, waarvoor we trouwens veel hulp hebben gekregen van Haarlem Marketing, kunnen we Hannie Schaft blijven gedenken. In het Kenaupark, op steenworp afstand van het beeld ‘Vrouw in het verzet’ van haar verzetsvriendin Truus Menger – Oversteegen.

Hannie Schaftboom, het begin van een traditie

Maar bovenal willen we met het planten van de boom een traditie starten. De boom moet symbool gaan staan voor de vrijheid, die Hannie zo bevochten heeft en uiteindelijk met haar leven heeft moeten bekopen. Elk voorjaar zal een groep schoolkinderen uit Haarlem gevraagd worden wat vrijheid voor hen betekent, hoe je die moet verdedigen en wat zij er aan kunnen bijdragen. Zij kunnen hun gedachten de vrije loop laten in de vorm van een gedicht, een foto of een werkstuk. Een jury zal alle inzendingen beoordelen en de mooiste krijgen een plek in de boom! We zullen jaarlijks een bijeenkomst organiseren waar de inzendingen kunnen worden bekeken.

Na afloop van de ceremonie van dit jaar werden alle kinderen verblijd met heerlijk ijsjes die werden aangeboden voor IJssalon Garrone uit de Grote Houtstraat in Haarlem. Wat een leuke verrassing.

Wij hopen van ganser harte dat we met het planten van de eerste Hannie Schaftboom met een mooie traditie begonnen zijn. Wie weet volgen er nog andere steden. Mocht daar belangstelling voor zijn kunt u zich wenden tot de Stichting.

 

Nationale Hannie Schaft Stichting

Deze website kwam tot stand met steun van het Prins Bernhard Cultuur Fonds

© 2024, Nationale Hannie Schaft Stichting. Alle rechten voorbehouden.
Sitemap   |   Disclaimer   |   Cookies   |   website: Sbd design