Expositie Vrouwen in Verzet komt tot leven in Kamp Vught

Ons nieuwe bestuurslid Sophie Poldermans bracht een bezoek aan de expositie “Vrouwen in verzet” in kamp Vught. Hieronder een klein verslagje.
Hannie Schaft en haar ouders

Wist je dat de ouders van Hannie Schaft, Aafje Talea Vrijer en Pieter Schaft, gevangen hebben gezeten in Kamp Vught? In juli 1944 werden ze naar het kamp gebracht als “gijzelaars” in de hoop dat Hannie (rood omcirkeld) zich zou melden. Hannie deed dit echter  niet en enkele maanden later werden haar ouders weer vrijgelaten.

De expositie Vrouwen in Verzet laat zien wat de drijfveren waren van Hannie en de zusjes Truus en Freddie Oversteegen. Het wapen van Hannie is te bezichtigen, evenals haar vermommingsbril, sieraden en kindertekeningen. Van Truus en Freddie zijn ook persoonlijke bezittingen en onderscheidingen te zien en een stencilmachine om illegale verzetskrantjes te drukken. Dit alles met als decor het kamp Vught zelf. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS concentratiekamp buiten nazi-Duitsland waar tegenstanders van het nazi-regime gevangen zaten.
De wachttorens torenen indrukwekkend boven het kamp uit, waar (reconstructies van) de barakken te zien zijn, de ruimtes van labaratoria en verbrandingsovens. Uniek zijn de zogenaamde kindertransporten geweest vanuit dit kamp, waarbij Joodse kinderen per trein via Westerbork naar
Sobibor werden afgevoerd.

wachttorens van Kamp Vught 

De grimmige en bedrukt sfeer van het kamp is nog steeds voelbaar in de dichtbeboste omgeving.
Dit alles maakt dat de gruweldaden van het nazi regime, het verhaal van de ingezetenen van dit
kamp en het verzetswerk van de drie vrouwen Hannie, Truus en Freddie tot leven komt.

De expositie Vrouwen in Verzet is te bezichtigen in Nationaal Monument Kamp Vught tot 31 oktober
2018. Voor meer informatie over de expositie en Kamp Vught bezoekt u de website.

Nationale Hannie Schaft Stichting

Deze website kwam tot stand met steun van het Prins Bernhard Cultuur Fonds

© 2024, Nationale Hannie Schaft Stichting. Alle rechten voorbehouden.
Sitemap   |   Disclaimer   |   Cookies   |   website: Sbd design