Première Hoe Hannie ben jij?

Op 15 september ging de documentairefilm ‘Hoe Hannie ben jij?’ in première in Pathé Theater Tuschinski in Amsterdam. De film is in opdracht van de Nationale Hannie Schaft Stichting gemaakt door de internationaal gelauwerde documentairemaker Deborah van Dam (Liesbeth List – Heb me Lief, De Baby, KUYT en We zien ons) en gaat over verzetsstrijder Hannie Schaft en hoe zij opstond toen het er toe deed.

Ontwerp: Roman Jans

Bij de premiere waren kinderen van twee basisscholen aanwezig die na het zien van de familie vragen mochten stellen aan de makers tijdens de Meet & Greet. We waren daarnaast erg blij met de aanwezigheid van leden van de familie Schaft en de families van Truus en Freddie, de twee zussen die samen metHannie deel uitmaakten van het gewapend verzet.

Hannie
De première vond plaats in de stad waar Hannie Schaft heeft gestudeerd en waar zij in haar laatste cel zat, alvorens zij op 17 april 1945 werd gefusilleerd. Hannie Schaft, beter bekend als ‘het Meisje met het Rode Haar’, maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog als één van de weinige vrouwen deel uit van het gewapende verzet tegen de Duitse bezetter. Zij deed dit samen met Truus en Freddie Oversteegen.

Documentaire
De documentaire, die live-actionbeelden af wisselt met animatie, zorgt ervoor dat je de relevantie ziet van het verhaal voor de huidige tijd. Het verbindt het verzetsverhaal en drijfveren van een jonge vrouw toen met verhalen van nu. Opkomen voor vrijheid en inclusiviteit; er staan als het erop aankomt.

Mede door deze vernieuwende manier van het vertellen van historische verhalen wordt de film opgenomen in het lesprogramma van 1200 scholen die de aanpak van de Vreedzame School volgen. In de nabije toekomst zullen ook andere scholen dit lespakket kunnen inzetten. De film is geschikt voor jongeren van 10 tot ca 14 jaar.

Nationale Hannie Schaft Stichting

Deze website kwam tot stand met steun van Het Cultuur Fonds

© 2024, Nationale Hannie Schaft Stichting. Alle rechten voorbehouden.
Sitemap   |   Disclaimer   |   Cookies   |   website: Sbd design