Philine Polak overleden

 

foto van Philine Lachman-Polak

 

Onlangs bereikte ons het bericht dat Philine Polak op 17 maart 2018 is overleden. Mevrouw Lachman-Polak was geboren in 1921. Zij was een vriendin van Hannie Schaft.

 

Drie vriendinnen, Philine, Hannie en Sonja Frenk, studeren met elkaar aan de Universiteit van Amsterdam en trekken veel samen op. Hannie is kwaad als haar vriendinnen te maken krijgen met anti-joodse maatregelen. Philine en Sonja krijgen een J in hun persoonsbewijs en in 1942 moeten ze een jodenster dragen. Hannie steelt voor hen persoonsbewijzen. Het is Hannie’s eerste verzetsdaad.  Later regelt Hannie een onderduikadres voor haar beide vriendinnen… thuis bij haar ouders.

Philine overleeft de oorlog en woont de rest van haar leven in de USA. Sonja hield het ondergedoken bestaan niet vol en werd haar op haar vluchtroute naar Spanje verraden en alsnog op transport gesteld naar Auschwitz waar ze om het leven kwam. Philine verhuisde naar een ander onderduikadres in Amsterdam, nadat het bij de ouders van Hannie Schaft niet meer veilig bleek te zijn.

 

Het ingrijpende levensverhaal van Philine Lachman-Polak vindt u terug in een interview met haar op de website van het United States Holocaust Memorial Museum.

Ze vertelt daarin uitvoerig over haar ervaringen gedurende de oorlog, het verlies van haar familieleden en ook over de periode bij de familie Schaft, Hannie en hun vriendschap.

Rust zacht, Philine.

 

 

 

Nationale Hannie Schaft Stichting

Deze website kwam tot stand met steun van Het Cultuur Fonds

© 2024, Nationale Hannie Schaft Stichting. Alle rechten voorbehouden.
Sitemap   |   Disclaimer   |   Cookies   |   website: Sbd design