Viering 100 jaar Hannie Schaft in Kenaupark
De Haarlemse verzetsstrijder Hannie Schaft, ook bekend als ‘het meisje met het rode haar’, zou 16 september 100 jaar zijn geworden. Ter gelegenheid hiervan heeft de Hannie Schaft Stichting op deze dag in het Kenaupark een feestelijke bijeenkomst gehouden met kinderen van de Hannie Schaftschool. De bijeenkomst markeerde tegelijkertijd de start van het jaar, waarin het leven van Hannie Schaft wordt gevierd.
Verjaardagscadeaus
De scholieren hadden voor deze gelegenheid verjaardagscadeaus in elkaar geknutseld: (fantasie)voorwerpen die Hannie Schaft, als ze nog geleefd had, goed zou hebben kunnen gebruiken bij haar verzetswerk. Daaronder was een armband die zou kunnen worden getransformeerd in een pistool. Ook bevatte een cadeautje een grote oorbel, waarmee Hannie zich, in geval van nood, naar een andere plek had kunnen verplaatsen. Schrijver en historicus Peter Hammann, auteur van het boek Hannie, en documentairemaker Deborah van Dam, die momenteel een film over Hannie maakt, koppelden de voorwerpen aan gebeurtenissen uit het ‘echte’ leven van Hannie. Denk daarbij aan de aanslagen op nazi’s en collaborateurs die Hannie tijdens de oorlog pleegde.
Het vieren van Hannies leven
Hannies leven eindigde tragisch. Enkele weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd ze in de Bloemendaalse duinen door de nazi’s gefusilleerd. Ze betaalde met haar leven voor de idealen waarvoor zij streed. De stichting legt de nadruk dit jaar echter vooral op het vieren van haar leven, op de belangrijke bijdrage die zij in de oorlog aan onze samenleving heeft geleverd. Hannie kwam op voor de vrijheid van mensen en inclusiviteit in onze samenleving. Vandaar ook het feestelijke karakter van de aftrap in het Kenaupark. In de bomen hingen ballonnen; de kinderen kregen fris met iets lekkers en tevens een ijsje.
In de huid van Hannie
De scholieren bleken verschillende feiten uit het leven van Hannie goed te kennen. Bijvoorbeeld dat Hannie zich later in de oorlog moest vermommen met een bril en geverfd haard, opdat de Duisters haar niet zouden herkennen. Ook mochten zes meisjes een “auditie” doen om echt in de huid van Hannie te kunnen kruipen. De jury, bestaande uit Deborah van Dam en Peter Hammann, koos uiteindelijk het meisje Loulou uit: zij verscheen aan het einde van de viering, gekleed in een lange crèmekleurige jas, met een rode pruik op en een brilletje met ronde glazen. Alsof Hannie Schaft weer tot leven was gewekt.
Peter Hammann sloot de bijeenkomst feestelijk af. Alle kinderen kregen van hem zijn boek Hannie. Daarin gaat de auteur onder meer in op bij wie Hannie werkelijk was en wat haar motiveerde om bij het verzet te gaan.