Een speciale ontmoeting tussen jong en oud


Woensdag 17 april was het 74 jaar geleden dat de verzetsstrijdster Hannie Schaft in de Bloemendaalse duinen werd gefusilleerd. Ter herdenking daarvan verzamelden kinderen van de Haarlemse Hannie Schaftschool zich in het Kenaupark. Aldaar treffen zij de oud-verzetsstrijder Henri Dutot voor een bijzonder ontmoeting.

Enkele jaren geleden is in het Kenaupark de Hannie Schaftboom gepland. Jaarlijks vindt daarbij op 17 april een bijzondere activiteit met kinderen van de Haarlemse Hannie Schafschool plaats. Deze keer ontmoeten zij de heer Henri Dutot. De nu 95-jarige Haarlemmer sloot zich op 16 jarige leeftijd aan bij het Haarlemse verzet. Dat was voor hem eigenlijk een vanzelfsprekendheid, zo vertelt hij. Dhr. Dutot kan heel moeilijk tegen onrecht. Het saboteren van de Duitse bezetters was voor hem dan ook eigenlijk geen keuze. 

Gedurende bijna een uur stellen de kinderen hem allerlei vragen. Van “had u huisdieren” en “wat was het gevaarlijkste dat u heeft gedaan” tot “heeft u ook mensen doodgeschoten”. De nog altijd vitale oud-verzetsstrijder beantwoordt elke vraag. Belangrijkste les die hij de kinderen mee wil geven, is het niet opgeven en altijd doorgaan om te idealen te realiseren. 

De kinderen zijn onder de indruk van de verhalen. Na afloop staan de kinderen in een kring om dhr. Dutot heen om na te praten. Daarbij is iedereen van een lekker ijsje van de Haarlemse ijssalon Garrone voorzien. Het ijs is oranje gekleurd. Dat was ook in een oorlog een keer het geval, zo verhaalt dhr. Dutot. Een bekende ijsmaker uit de Grote Houtstraat verkocht toen op Koninginnedag oranjegekleurd ijs. Daardoor liepen al snel velen op de Grote Markt en in de Grote Houtstraat met oranje ijsjes. Op deze manieren voelden veel Haarlemmers zich in hun stille protest tegen de bezetters verbonden met elkaar. Volgens Dutot kan verzet dan ook in eenvoudige dingen zitten.

Beelden van de bijzondere ontmoeting vindt op u hier: https://www.nhnieuws.nl/nieuws/244243/verzetsheld-inspireert-kinderen-van-haarlemse-school-niet-opgeven-en-altijd-doorgaan


Nationale Hannie Schaft Stichting

Deze website kwam tot stand met steun van Het Cultuur Fonds

© 2024, Nationale Hannie Schaft Stichting. Alle rechten voorbehouden.
Sitemap   |   Disclaimer   |   Cookies   |   website: Sbd design