Op 5 september 2018, een dag voor haar 93ste verjaardag is een bijzondere Verzetsvrouw overleden. Freddie Oversteegen was 14 jaar toen ze zich samen met haar zuster Truus bij het Verzet aansloot. Tijdens de opvoeding door haar alleenstaande moeder had ook zij geleerd dat je ondanks armoede zorgde voor je medemens. Al in 1934 werden in het gezin Duitse vluchtelingen opgenomen.
Na aanvang van de oorlog deelt ze samen met haar zus in Haarlem pamfletten uit en plakt ze zelfs over Duitse posters.
Door Frans van der Wiel wordt ook Freddie betrokken bij ingrijpender Verzetswerk.
Freddie maakt in het voorjaar/de zomer van 1943 kennis met Hannie Schaft en ze zet samen met Truus en Hannie haar leven meerdere malen in de waagschaal bij het liquideren van Nederlandse verraders. Freddie krijgt daarbij vaak de rol van verkenner toebedeeld. Ze is klein en van zo’n jong meisje verwachten de Nazi’s niet dat ze in het Verzet zal zitten. Ook was Freddie betrokken bij het vervoer van wapens, het begeleiden van Joodse kinderen naar veilige adressen en sabotageacties.
De drie jonge vrouwen maken deel uit van de Raad van Verzet.
Na de oorlog komt het leven van Freddie in rustiger vaarwater. Ze trouwt met J. Dekker en voedt drie kinderen op.
Vanaf 1996 was zij ook jarenlang lid van het bestuur van de Nationale Hannie Schaft Stichting. Daarin liet ze op haar eigen wijze van zich horen, met humor en inzet. De laatste jaren trad ze wat meer op de achtergrond, maar op de Herdenkingen van de Stichting in Haarlem was ze altijd prominent aanwezig.
Het bestuur van de Stichting zal Freddie Dekker-Oversteegen missen.
Jeroen Pliester , voorzitter
Anneke Burger-Tebbens Toringa, secretaris